VINSKA HRVATSKA

UPOZNAJTE SVOJU ZEMLJU KROZ ČAŠU VINA

O vinu se pouzdano zna dosta, nagađa puno, a priča svašta. Marljive ruke naših starih djedova i baka i generacija prije nas su kroz znoj i naporan rad skupljali svaki zdrav grozd, svaku rumenu bobicu i odlučili joj dati šansu za nov život, za metamorfozu – u vino.

Za brojne religije, božanstva i povijesne junake vino je životna energija i krv koja teče i hrani čovjeka pružajući mu krepkost, snagu i kreativnost da prebrodi sve životne prepreke i nauči uživati u životu i svom radu. U Egiptu, pred 5000 godina običan puk je mogao uživati u vinu jednom ili eventualno par puta godišnje na svetkovine božanstva dok su svećenici i vojnici mogli ostale dane kako bi uvijek bili bliže bogu i beskonačnoj snazi i mudrosti. Gladijatori su vino i med pili netom prije borbe kako bi dobili nadljudsku snagu i zadržali fokus i budnost, a naši stari su mrvili kruh u zaslađeno vino što im je pružalo energiju da cijeli dan provedu u polju radeći.

Vino se cijeni, vino se voli, vino se poštuje.

Vinari kažu da imaju godišnje samo jednu šansu, samo jednu priliku da se dokažu i iskoriste ono najbolje što im je godina dala. Kvaliteta vina ovisi o svemu, od količine padalina, kvalitete tla, bolestima i nametnicima, eventualnoj zagađenosti, a na kraju i o samom čovjeku koji ga uzgaja ili kako vinari kažu “odgaja” dok ne izraste u vrhunsko vino. Ta jednogodišnja lekcija vinara nauči svašta, ali samo najmudriji i najiskusniji vinari znaju da ono što je vrijedilo ove, ne mora i sljedeće godine.

VINSKE TURE PO HRVATKOJ

Da bi odali počast našoj najboljoj kapljici i pritom uživali kako samo Dioniz zna sastavili smo našu vinsku kompoziciju – Vinska Hrvatska, odnosno kako mi volimo reći – “Upoznajmo svoju zemlju kroz čašu vina” ili iz vinske perspektive, kako vam drago. Kao i nekada u staroj Grčkoj na dionzijskim svečanostima koje su se održavale od berbe u rujnu i listopadu do travnja sljedeće godine i mi ćemo se kretati našim vinskim regijama na toj lenti vremena.

 

vinske ture hrvatska7 hrvatskih vinskih regija

Izdvojili smo 7 destinacija, odnosno 7 vinskih regija diljem Hrvatske kako bi probali ono najbolje što naša zemlja nudi, ali i dobili uvid u njena bogatstva, geografske, klimatske, ali i kulturološke sličnosti i različitosti kroz čašu vina.

Zašto je najbolja graševina upravo iz Slavonije, ili Malvazija iz Istre, a nema do plavca malog s Pelješca naučit ćemo na našem putu.

Istra

vinska tura istra

Istra – zemlja s toliko prirodnih raznolikosti da se na malom prostoru nađe i goranska klima i pustinja i rijeke. Zemlja okruženu morem i brijunskim biserima. Zemlja je to boškarina, tartufa, od rimskih vremena priznatog maslinovog ulja i vina. Ooo da, vina. S tri vrste tla Istra ima savršene preduvjete da rađa najraznovrsnije vino, a upravo zbog toga smo došli. Istra ima autohtone sorte vina od kojih neke možete probati samo ovdje, a vjerujte da razgale dušu do te mjere da nakon par čaša krećete u potragu za zemljištem. Zaboravite Toscanu, Istra je tu.

Provjerite aktualne vinske ture po Istri.

Pelješac i Korčula

Pelješac i Korčula vinska turaZemlja u kojoj sunce i “žega” rađaju “fjaku”. Moćan ambijent golog kamena, vrleti, škrte zemlje i neumornog sunca rađa još moćnije vino, punog, snažnog i izražajnog karaktera koje vas svakim gutljajem podsjeća na rad i trud ovdašnjih ljudi. Dok takvo vino pijete dalmatinski inat i tvrdoglavost postaju logični i shvatljivi. ‘Ko da vi ne bi kad stvorite čistu umjetnost od nečeg tako oskudnog na prvi pogled. Ali samo pravi kuhar može napraviti vrhunsko jelo od najmanje namirnica.

Provjerite aktualne vinske ture po Korčuli i Pelješcu.

Međimurje

međimurje vinska turaZemlja koja je poznata po tome što svaka kuća ima svoj podrum, nerazumljivim ljudima i bum bum vinu od kojeg drugi dan imate osjećaj da nosite topovsku kuglu na ramenima umjesto glave. Ali krivo! Vino im je zapravo fantastično i sve što ste ikad mislili o njemu pada u vodu. A kakvi su tek domaćini… Ako ih ne razumijete nije problem – samo se smješkajte i držite čašu otvorenom za još. Željet ćete. Ovdje kažu da su beskonačni samo Mura i vino. Pa uživajte u pogledu na prvo dok ispijate drugo.

Pogledajte aktualne vinske ture po Međimurju.

Kvarner

vinska tura kvarnerKvarner, zemlja s toliko prirodnih i društvenih raznolikosti da ih je nemoguće nabrojati, što rijetki zapravo znaju. Planine, šume, bezbroj različitih nacija, povijest koja izvire iz svake pukotine i more koje se nalazi gdje god da se okreneš. Također, regija s uvjerljivo najljepšim pogledima i vidikovcima.

I ova zemlja rađa marljive i poštene ljude, a ima i svoje radišne bodule. A na vašu i našu sreću ovdje vrhunsko vino ne znači i da je skupo zato krenite s nama i u uživajte u najboljim vinima – Žlahtina, Belica, Bakarska vodica…

Provjerite aktualne vinske ture po Kvarneru.

Ilok i Erdut

vinska tura Ilok i erdut“E nije Slavonija nego je Srijem i Erdut.”

“Ok… Ne želimo nikoga uvrijediti, a koja je razlika?”

“Mi radimo bolje vino.”

Hahah možda, na vama je da prosudite, ali da vam iskreno kažemo i jedni i drugi su fantastični domaćini. Odavde gladni i žedni ne odlazite, a povijest podruma i pitkost ovih vina je zadivljujuća. Iskreno, ne možemo se odlučiti što daje ugodniji voćni miris ovdje, vino ili voće? Di su ti tamburaši, osjećam da se noćas budi bećar u meni…

Provjerite aktualne vinske ture po Iloku i Erdutu.

Baranja i Kutjevo

vinske ture hrvatskaBaranjci: “Mi nismo Slavonci, dijele nas rijeke od njih!” Kutjevčani: “Ali mi jesmo!” Jooooj ljudi, jednako ste nam dragi svi, ne svađajte se. Doduše, tako rijetko se nađe mjesto poput Karanca koje je poznato kao rodni dom kulena i mjesto u kojem svaki festival dobiva ime po nekom drugom mesnom jelu i svinjskom derivatu. A ima ih. Koliko je i panonsko more nekad bilo veliko. Jako. Osim toga uistinu se ne možemo odlučiti tko ima bolje vino. Najbolje da vi prosudite dok noći provodite na izvornom seoskom domaćinstvu.

Pogledajte aktualne vinske ture po Baranji i Kutjevu.

Ravni kotari i dolina Krke

vinske ture hrvatskaAko je ajvar došao iz Makedonije onda su nekada svaka voćka i povrće dolazili iz Ravnih kotara. Danas je jedno i drugo više uvozno, ali zato vino nije. Još kad tome pribrojimo šibensku regiju i Krku. Ajoj. Da nam se Istra i Kvarner ne ljute, ali piti čisti nektar od vina dok vam je pogled uprt u zalazak sunca nad stotine kornatskih otoka ipak postaje dostojna konkurencija pogledu. Možda jesu unutar Dalmacije “uvik kontra”, ali po kvaliteti vina slijede naše pravilo – savršeno. Okus koji dugo ostaje u ustima, a puni dušu srećom dok lagani vjetrić ljulja u noć.

Pogledajte aktualne vinske ture po Ravnim kotarima i dolini Krke.

NADOLAZEĆE VINSKE TURE

Odaberite hrvatsku regiju koju želite istražiti kroz kapljicu vina i pridružite nam se.

Zanimaju vas detalji? Kontaktirajte nas na:

VINSKE PUTOVNICE ZA ISTINSKE VINOLJUPCE

Svaka od hrvatskih vinskih regija je po ljepoti posebna na svoj način, svaka ima svoju povijest, svoj rat i svoj mir, a prije svega: Svaka ima svoje vino.

Također, naša je logika da vam od ovih pohoda ostaje ono najbolje, a to je iskustvo, ali da bi iskustvo uvijek ostalo svježe sjećanjima napravili smo vinske putovnice koje ćete vrijedno puniti pečatima kad god prođete neku regiju. Ona će biti vaš vodič kroz ono što ćete proći i podsjetnik na ono što već jeste, a bit će i ulaznica za neke od nagrada. No o tom, potom.

I baš zato nam se trebate pridružiti na našem vinskom pohodu – jer o svojoj zemlji pričamo van standardnih vodičkih tura, povijesnih podataka bez povezivanja ili jednostavnog sunčanja na plaži bez sadržaja. Mi o svojoj zemlji pripovijedamo na jedan drugi način – kroz vino.

Živjeli!

Imate pitanje? Pišite nam na:

Prijavite se na naš newsletter

Ostavite svoju e-mail adresu i najbolje ponude putovanja stižu vam u inbox

 

Klikom na polje „Prijavi se” potvrđujete da ste upoznati i suglasni s našom Politikom privatnosti.
U svakom trenutku se možete odjaviti sa naše newsletter liste.