Putujete li prvi ili tko zna koji put u Tajland, osim posjete poznatim lokalitetima, kupanja u Andamanskom moru, iskustva noćnog života i nezaobilazne tajlandske masaže, na popisu vam jednostavno moraju biti brojni specijaliteti tajlandske hrane. Od egzotičnih sastojaka, preko nesvakidašnje kreativne pripreme, pa sve do zanimljivih kombinacija, tajlandska hrana jednostavno je prava magija okusa za nepce.

Za vas pravimo izbor jela koja, po našem mišljenju morate kušati. No, bez brige, koliko god jeli, nikada nećete stići probati sve – jednostavno, kombinacija je milijun. 😉

1.Pad Thai

Pad Thai je zvijezda tajlandske ulične hrane. U doslovnom prijevodu  Pad Thai znači – tajlandsko prženo jelo, a to je mješavina rezanaca prženih s piletinom ili morskim plodovima, mada sve češće ima i vegetarijanskih opcija. Kao nezaobilazni dodatci Pad Thai-u idu tofu, sojine klice, kikiriki, jaja, te brojni zanimljivi začini i umaci koji ovom jelu daju prepoznatljiv okus. Riblji sos, sušeni škampi, Tamarind i limeta okusi su koje ćete zapamtiti u svakom pad Thai-u.  Budući da ćete Pad Thai najčešće jesti na ulici, obavezno odaberite mjesto koje je „busy“ i budite sigurni da su sastojci svježi.

Finu porciju Pad Thai-a možete pojesti na tajlandskim ulicama po cijeni već od 15ak kuna.

2. Som Tam – Papaya salata

Popularna salata od zelene Papaye, a kad kažemo zelene, mislimo nezrele. Porijeklom iz sjevernog dijela Tajlanda, ova je salata omiljena među Tajlanđankama, bar se tako može čuti na njihovoj televiziji. Nesvakidašnja salata od nezrelog egzotičnog voća – Papaye, najčešće se pravi u kombinaciji sa sušenim škampima ili slanim račićima, a tome se dodaju još i prepečeni kikiriki, češnjak, neizostavne chili papričice te palmin šećer kao i riblji umak, limeta kupus, grah i pomidor. Sami sastojci najavljuju pravu eksploziju okusa, zar ne? Btw, pažljivo s Papaya salatom, nekada zna biti nejestivo ljuta, posebno za zapadnjačko nepce. U Tajlandu je možete je naći po cijeni već od 10 kuna.

3. Tom Kha Gai

Tradicionalna tajlandska juha od kokosovog mlijeka s piletinom – čista egzotika u tanjuru, popularna među domaćima, ali i među turistima, budući da nije uobičajeno ljuta poput drugih tajlandskih specijaliteta, mada može biti  – ovisno o vašim željama. Baza gotovo svih tajlandskih juha je temeljac, poznat na tajlandskom i kao „geng jeut“, što doslovno znači „dosadna tekućina“. Tom Kha Gai zasitna je juha, bogata sastojcima, kremasta, ukusna i zdrava, koja osim poznatih sastojaka – kokosovog mlijeka i piletine ide i uz stabljike limunske trave, korijen đumbira (ili galangala), tanko narezanih gljiva, kapule i neizostavnog ribljeg umaka. Na tajlandskim marketima, tanjur ove juhe će Vas doći već od 10ak kuna.

4. Pad Krapow Moo Sap

Najkraći opis ovog jela je mljevena svinjetina pržena s bosiljkom. Izuzetno popularno među lokalcima, Pad Krapow Moo Sap jelo je koje se uz Pad Thai može ubrojiti u zvijezde tajlandske ulične hrane. Pripremljena i vrelom woku, s puno svježeg bosiljka koji se mora popržiti na točno određenog strani, kako ne bi bio prepržen i sačuvao ključni okus ovog jela. Uz svinjetinu i bosiljak idu još i svježe čili papričice, soja sos, zeleni grah – sve servirano na kuhanoj riži i nerijetko prekriveno prženim jajetom za potpuni ugođaj za vaše nepce. Pad Krapow Moo Sap za Tajlanđane je dobar samo ako je jako ljut, pa pažljivo prilikom naručivanja, uvijek možete tražiti „verziju za turiste“. Za jednu porciju ovog jela u street food varijanti ćete izdvojiti oko 50 bahta, dakle oko 11kn.

tajlandska hrana

5. Mango Sticky Rice

Znamo, reći ćete – Mango sticky rice nije jelo, to je desert. I je. Ali ga jednostavno ne smijete preskočiti kušati prilikom svoje posjete Tajlandu. I znate što ćemo vam reći – nigdje nećete pojesti bolji Mango Sticky rice nego na tajlandskim marketima (tržnicama), bilo da su one dnevne ili noćne. Dakle, porcija posebne ljepljive riže, karakteristične za jugoistočnu Aziju, komadići manga, prženi sezam i zdjelica kokosovog mlijeka (ili kreme) – perfektan su omjer slatkog i osvježavajućeg u jednom desertu. Sama priprema nije tako brza kako vam se čini, budući da je rižu potrebno pustiti tijekom noći natopljenu vodom, a tek onda kuhati u šećeru i kokosovom mlijeku. Servirano a listu banane, Mango sticky rice poslastica je za oči skoro koliko i za nepce. Cijena varira, ovisno gdje jedete, no može se pojesti po cijeni već od 30 THB, dakle oko 7 kuna.

tajlandska hrana

Jasno vam je već nakon čitanja ovog članka da u Tajlandu nećete ostati gladni, čak i ako ste izbirljivi po pitanju hrane. Dapače, zaljubit ćete se u ovu zemlju kroz njenu tradicionalnu kuhinju, zanimljivih kombinacija sastojaka i eksplozije okusa.