SIMBOLIKA SONGKRANA

Songkran Festival predstavlja tradiciju obilježavanja Tajlandske Nove godine (po budističkom kalendaru) i po izboru mnogih to je  najbolje vrijeme za posjet Tajlandu. Posebno ukoliko želite doživjeti autentičnu tajlandsku tradiciju i kulturu, iznimnu gostoljubivost lokalnog naroda, ali i sudjelovati u najvećem vodenom festivalu na svijetu.

Songkran festival održava se u travnju svake godine, a ovisno o mjestu na kojem se zateknete na Tajlandu, proslava traje između 3-10 dana.

Za Tajlanđane, ovo je vrijeme koje provode s obitelji, izražavajući zahvalnost starijima, te u posjeti hramovima i nizu tradicionalnih ceremonija koje simboliziraju čišćenje od grijeha i loše sreće.

U tajlandskoj kulturi voda je sveti element, vjeruje se da ona pročišćuje duh, uklanja lošu sreću i blagoslovi dobrom energijom i pozitivnošću. Otuda i ogroman značaj vode u vrijeme Songkrana – Tajlanđani tada vodom polijevaju statue Buddhe kako bi im odali počast, ruke monaha u znak poštovanja i onih kojima duguju zahvalnost.

 

ZAŠTO TURISTI VOLE SONGKRAN

Kratko i jasno – zbog zabave neviđenih razmjera!

Kako bismo Vam to lakše dočarali, za Tajland je Songkran isto što i za karneval za Rio, La Tomatina za Španjolsku, Holi festival za Indiju, a za Amsterdam Kraljičin dan.

Osim šarenila tradicije, muzike i plesa, povorki i garderobe, cvijeća, ukrasa i hrane, ono što privlači turiste iz čitavog svijeta upravo je pravi vodeni rat koji se događa na ulicama širom Tajlanda, praćen 24-satnom zabavom.

Samo zamislite da se grad veličine Bangkoka pretvori u jedan veliki tulum, a na tulumu su svi – i staro i mlado, i mršavo i buckasto, i muško i žensko, i svi se zabavljaju međusobno se polijevajući vodom. Glazba i voda pršte na sve strane, šarene vodene puške i kantice ledene vode vrebaju iz svakog kuta, a vi u veselim bojama plešete sa svakim tko vam se zatekne na putu.

Gomila ljudi, s istim ciljem, pobrinut će se da budete mokri u roku od 3 minute nakon što zakoračite na Silom ili Khao san road u Bangkoku ili na Walking street u Pattayi. No, bez brige – travanj je na Tajlandu najtopliji mjesec u godini, pa ćete se brzo i osušiti. A taman kad pomislite da ste se izvukli iz gužve, proći će ekipa u Tuk tuku i politi vas vodom tako da brzo odustanete od ideje da suhi hodate gradom… Osim ako niste budistički svećenik – njih se zbog posebnog poštovanja koje uživaju ne polijeva vodom.

 

ŠTO VAM JE SVE POTREBNO ZA SONGKRAN:

Znamo da već razmišljate o tome da posjetite Songkran festival na Tajlandu, pa evo par savjeta čime se morate opskrbiti:

  • Puška na vodu ili kantica. – Puška je svakako praktičnija i zabavnija. Neka bude što šarenija.?
  • Zalihe vode. – Iako vas domaćini opskrbiti zalihama vode na ulicama, dobro je imati na leđima „rezervoar“ jer nećete željeti prekinut vodeni rat ni za sekundu.
  • Vodonepropusna vrećica za novac i mobitel.- Ovo je doista vrlo korisno jer ćete biti do gaća mokri.
  • Što šarenija košulja ili maja.- Nije kao da postoji dres kod za odlazak na Songkran festival, no šarenilo je još jedna od simbolika Songkrana i Tajlandske kulture uopće, pa vjerujemo da će vam biti drago uklopiti se.
  • Zaštitne naočale – Osim što je korisno, to izgleda nekako fancy na slikama.

 

IDEMO NA SONGKRAN 2019?

Ono što je zaista jedinstveno kod Songkrana je osjećaj koji pruža svojim posjetiteljima.

Pored još jednog bogatog i nesvakidašnjeg iskustva tajlandske kulture i tradicije, te neumorne lude zabave na ulicama, biti dio Songkran festivala znači podijeliti pozitivnu energiju s milijunima ljudi koji mu prisustvuju. Očišćeni od zlih duhova i misli, zahvalni na svemu dobrom ući ćete u još jednu Tajlandsku novu godinu. Ima li što bolje? ?

Javite nam se jer vam nudimo autentično iskustvo Songkrana u Bangkoku i Pattayi. ? Provod kakav ćete godinama prepričavati, nesvakidašnje iskustvo i za one koji su na Tajlandu već bili i one koji se prvi put susreću sa ovim azijskim komadićem raja.

Program putovanja potražite ovdje. 

I ne zaboravite: PRVU RATU ZA VAŠE PUTOVANJE NA SONGKRAN PLAĆAMO MI!  ?

Za sve dodatne informacije nazovite nas na 099 3000 365 ili nam pišite info@world-traveler.hr