Što možete očekivati?

Prije nego krenemo u omansku priču nekoliko osnovnih informacija o ovoj zemlji. Oman se nalazi na Arapskom poluotoku, graniči sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Jemenom. Izlazi na Arapsko more i Omanski zaljev. Oman je jedan od rijetkih sultanata u svijetu, što znači da je na čelu sultan, trenutačni pod imenom Qaboos bin Said al Said. Ako gledamo povijest zemlje, prvo su tu bili Portugalci, pa su došli Turci i onda Britanci. Pravi razvoj Omana započeo je 1970. godine kada je trenutačni sultan zbacio svog oca s trona. Za vrijeme vladavine njegovog oca zemlja je bila izolirana i zaostala. Ljudi su bili nepismeni, ceste loše, u cijeloj zemlji samo tri škole i jedna bolnica. Danas je sve drugačije. Školovanje je besplatno. Studentima je plaćen studij, smještaj i hrana, a za školovanje u inozemstvu dobiva se i stipendija. Nakon navršenih 30 godina od države dobivaju zemljište na kojem mogu izgraditi kuću. Zdravstvo je besplatno, plaće se ne oporezuju. No, zakoni su strogi. Samo za prelazak preko crvenog na semaforu čeka vas noć u zatvoru.

O putovanju u kratkim crtama

Trajanje putovanja
9 dana
Cijena
11.600,00 kn
Opcije plaćanja
gotovina, kartice do 24 rate

Cijena aranžmana

11.600,00 kn / 1.539,17 €

Novi termin javljamo uskoro.
Javite nam se, ovo putovanje možemo organizirati i u terminu koji je idealan za vas.
bctravel.rijeka@gmail.com i 051 601 842

Plan putovanja

1. DAN: ZAGREB- DOHA

Nasmijani, znatiželjni i puni dobre energije okupljamo se u Zračnoj luci Dr. Franjo Tuđman u Zagrebu, kako bismo uputili ka našoj destinaciji – Omanu. Očekuje nas najprije let ka Dohi u 16:05. Dolazak u Dohu je predviđen u 23:15.

2. DAN: DOHA – MUSCAT

Polazak iz Dohe avionom u 00:45. Dolazak u Muscat je predviđen oko 03:25. Po dolasku u Muscat imat ćemo transfer do hotela. Smještaj u hotel i slobodno vrijeme za odmor. 

Uključeno: večera

Noćenje u Muscatu.


3. DAN: WADI SHAB, KORNJAČE

Doručak. Vodič će Vas pokupiti u hotelu u 9 sati ujutro i povesti na nevjerojatno putovanje. Započnite obilazak kretanjem prema Bimah ponoru, spektakularnom vapnenačkom krateru s plavo-zelenom vodom. 

Nastavite do Wadi (jezero) Shab-a što znači "jezero između litica", uživajte u šetnji jezerom. Preporučuju se cipele za hodanje. Kad se popnete prema wadiju, uskoro ćete vidjeti bazene koji se pojavljuju pred vama, a možda ćete uživati i u osvježavajućem kupanju u tim bazenima. Ako se osjećate dovoljno hrabro, postoji špilja do koje možete doći plivajući pod vodom ili kroz vrlo usku klisuru. Vratite se automobilu i uđite u Wadi Tiwi sa njegovim zelenim bazenima i bujnim nasadima. Sljedeće će vam stajalište biti u Suru, gradiću poznatom po trgovini, a danas poznatom po dvorištu Dhow Building. 

Dolazak u Ras Al hadd popodne gdje se možete opustiti prije večere. Odlazak na promatranje kornjača. Dolazak u hotel. Smještaj.

Uključeno: doručak, ručak, večera

Noćenje u Al Haddu.


4. DAN: WADI BANI KHALID – WAHIBA SANDS DESERT

Nakon doručka započet ćete dan vožnjom do Wadi Bani Khalid, jednog od najslikovitijih wadisa u Omanu, gdje voda teče tijekom cijele godine. Možete se ohladiti u zelenim bazenima ili hodati po wadiju i vidjeti više bazena sa slapovima. Svoje putovanje nastavljate hodanjem po pijesku Wahiba. Upoznati ćete beduinsku obitelj. Uživajte u spokoju pustinje u pustinjskom kampu prije nego što se vratite na sipinu i gledate zalazak sunca nad dinama. Noć u pustinji biti će nezaboravna. 

Uključeno: doručak, ručak, večera

Noćenje u Al Wasilu.


5. DAN: IBRA – NIZVA

Nakon doručka, ostavljamo zlatne pješčane dine iza sebe i zaustavljamo se u Ibri da biste pobliže pogledali stražarske kule koje s vrha brda ponosno gledaju na sela. Vidjeti ćete stare ruševne kuće sa starim drvenim vratima od tikovine. Krećete prema Nizwi, koja je nekad bila glavni grad Omana. Prolazite kroz tradicionalni i zanatski Souk gdje možete kupiti neke suvenire prije nego što posjetite tvrđavu s njezinom velikom kružnom kulom. Možete zamisliti život unutar tvrđave u 17. stoljeću. Pogled s kule će Vam oduzeti dah. 

Uključeno: doručak, ručak, večera

Noćenje u Nizwi.


6. DAN: BAHLA – JABRIN – JEBEL SHAMS

Nakon doručka započeti ćete dan posjetom u Bahli, šarmantnom gradiću okruženom starim 12 km dugačkim zidom: mjesto gdje izrađuju keramiku i također staru utvrdu Bahla, jednu od najstarijih u Omanu.

Nastavak putovanja do Jabrina, tvrđavi koja je nekada bila dom Imama, a koja je prije bila korištena za palaču, prije nego što je korištena u vojne svrhe. Grobnica imama još uvijek se nalazi u tvrđavi. Vjeruje se da je tvrđava Jabrin jedna od prvih škola u Omanu. 

Zatim nastavljate put do vrha Jebel Shams, „Sunčane planine“, najvišeg vrha Omana (3009 m). Niže temperature će vas iznenaditi kad dođete do vrha s prekrasnim pogledom na "Grand Canyon". Zapanjujući krajolik će Vas očarati! Odlazak i smještaj u hotel. 

Uključeno: doručak, ručak, večera

Noćenje u Al Hamri.


7. DAN: AL HAMRA – MISTAF AL ABREEN – BIRKAT AL MAUZ

Nakon doručka, slijedi put do Al Hamre, gdje možete pronaći neke od najstarijih sačuvanih kuća u Omanu. Zatim krećete prema Misfat Al Abreen-u, postavljenom u zapanjujućem krajoliku iznad palmi datulja. To je rijedak prizor u Omanu jer se većina palmi uzgaja na ravnicama. Također, na planinama ćete vidjeti drevne kuće i srušenu kulu. 

Na povratku u Muscat, posjetiti ćete Birkat Al Mauz i prošetati usred ove plantaže palmi koja će Vas odvesti u staro selo gdje možete vidjeti kuće od blata. Prije odlaska, vidikovac će vam pružiti priliku da se fotografirate u Omanovim prirodnim ljepotama. Odlazak i smještaj u hotel. 

Uključeno: doručak, večera

Noćenje u Muscatu.


8. DAN: MCT TOUR

Vodič će Vas pokupiti iz hotela u 8:30. Obilazak započinje posjetom čarobnoj Sultan Qaboos Grand Mosque, sjaju jedinstvene islamske arhitekture. Odatle ćete se voziti kroz prekrasan krajolik i zaustaviti se za fotografiju ili u suvenirnicu u okrugu Shatti, najprestižnijem okrugu na Muscatu. Posjećujete Kraljevsku operu. Ova zgrada odražava suvremenu omansku arhitekturu i ima kapacitet za 1.100 ljudi. Sultan Qaboos Bin Said oduvijek je bio ljubitelj klasične glazbe i umjetnosti. Prolazite pored Qurum Corniche gdje se Omanis iz Muscata noću želi prošetati sa svojim obiteljima. Možete se zaustaviti u tradicionalnoj Mutrah Souk za kupovinu suvenira. Pogledajte muzej, kulturu, tradiciju i povijest Omana. Zatim ćete prošetati pogledom na njegovu palaču Sultan Qaboos, palaču Al Alam, koju čuvaju dvije utvrde, Fort Jalali i Fort Mirani. Žene moraju biti u potpunosti pokrivene od glave do gležnja, a muškarci trebaju nositi duge hlače kako bi mogli ući u Grand Mosque. 

Slobodna večer. 

Uključeno: doručak, ručak, večera

Noćenje u Muscatu.


9. DAN: MUSCAT – DOHA – ZAGREB

Naše putovanje došlo je do samog kraja. Slijedi transfer do zračne luke u Muscatu te let prema Dohi u 05:55 ujutro. Dolazak u Dohu je predviđen u  6:45 gdje slijedi polazak za Zagreb u 7:55.

Cijena uključuje

• prijevoz zrakoplovom (let u ekonomskoj klasi na relaciji: Zagreb – Doha – Muscat – Doha – Za-greb) i zrakoplovne pristojbe

• usluge turističkog pratitelja na hrvatskom jeziku (koji je s vama cijelo vrijeme trajanja putovanja; od Zagreba i do Zagreba),

• usluge lokalnih vodiča za grupu na engleskom jeziku,

• transfere

• 6 doručka, 5 ručka, 7 večera

• Ulaznice u Muzej – Royal Opera House

• Ulaznice u tvrđave

• Ulaznice u rezervat kornjača 

• Svi izleti prema programu 

• 3 noćenja s doručkom u Muscatu (hotel 3*)

• 1 noćenje s doručkom u Al Hadd-u (hotel 3*)

• 1 noćenje s doručkom u Al Wasil-u (kamp)

• 1 noćenje s doručkom u Nizwi (hotel 3*)

• 1 noćenje s doručkom u Al Hamri (hotel 3*)

• organizaciju i rezervaciju aranžmana, osiguranje odgovornosti, jamčevinu paket aranžmana


Cijena ne uključuje

• doplatu za jednokrevetnu sobu: 30 EUR po osobi i noćenju,

• dodatne aktivnosti i usluge, dodatne obroke i piće,

• napojnice za lokalne vodiče,

• ulaznice u hramove i ostale objekte koji se posjećuju a nisu navedeni pod cijena uključuje

• zdravstveno putno osiguranje i osiguranje od otkaza

• osobne troškove 


Napomena

• vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja Qatar Airways objavljenom u 2020. godini i podložna su promjeni, organizator zadržava pravo na promjenu zračne luke, vremena letova i redoslijeda programa. Navedena vremena u programu su predviđena. 

• uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 30 kg – te 1 komad ručne prtljage (do 7 kg)

• organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda, ali se obvezuje u cijelosti izvršiti program 

• završno pismo dostavljamo putem e-maila najkasnije 3 dana prije putovanja- završni dokument potreban za putovanje koji sadrži detalje o polasku 

• fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta, pratitelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje – ovisno o dogovoru sa pratiteljem putovanja), osim ako u programu putovanja nije navedeno drugačije 

• WORLD TRAVELER nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica i fakultativnih izleta navedenih u programu, te nije odgovoran za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja 

• ukoliko zbog nedobivanja vize putnici trebaju odustati od putovanja, primjenjuju se uvjeti otkaza prema općim uvjetima turističke agencije WORLD TRAVELER - BC Travel d.o.o. 

 Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju i važeći su za ovo putovanje. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

Odgovorni organizator: WORLD TRAVELER – BC TRAVEL d.o.o., Žrtava fašizma 2, 51000 Rijeka – OIB: 21165445462, upisano u sudski registar Trgovačkog suda u Rijeci u registarski uložak s matičnim brojem 040394577. Broj police jamčevine i police za osiguranje od opće odgovornosti: 990007047046 uplaćena kod Triglav osiguranje d.d. – podružnica Rijeka, Barčićeva 3, 51000 Rijeka. 

Molimo da se o rizičnosti putovanja informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH,. 

Preporučujemo zdravstveno putno osiguranje i osiguranje od otkaza. 

Kategorija hotela odgovara lokalnim kategorijama koje se razlikuju od europskog standarda kategorizacije hotela. 

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 10


NAČINI PLAĆANJA

Turistička agencija BC Travel d.o.o. nudi sljedeće mogućnosti plaćanja:

Gotovinom

  • u poslovnici World Traveler, Žrtava fašizma 2, 51000 Rijeka
  • općom uplatnicom u bilo kojoj pošti ili banci, te internet bankarstvom (30% akontacije prilikom rezervacije, a ostatak najkasnije 30 dana prije polaska).

Kreditnim karticama

u poslovnici World Traveler / na daljinu sljedećim karticama:

  • Visa, Maesto Master od PBZ-a i ERSTE —- do 12 rata
  • Visa, Maestro, Master od ZABE —— do 24 rate
  • Diners —– do 24 rate

VAŽNO!

U slučaju otkaza putovanja zbog situacije s pandemijom bolesti COVID-19, obvezujemo se vratiti cjelokupni iznos uplaćenog putovanja u roku od 7 dana.

Nazovite nas na 051 601 842

Sviđa vam se program? Rezervirajte svoje
mjesto!

Možeš li se već zamisliti tamo?

Tko ide s tobom na ovo putovanje?
Podijeli s prijateljima!

Korisne informacije za putovanje

Službeno ime: Sultanat Oman
Položaj: Sultanat Oman je država na jugoistočnoj obali Аrapskog poluotoka u jugozapadnoj Aziji. Na istoku i jugu izlazi na Arapsko more, a na sjeveroistoku na Omanski zaljev. Graniči na jugozapadu s Jemenom, na zapadu sa Saudijskom Arabijom, te na sjeverozapadu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Glavni grad: Muscat
Službeni jezik: Arapski
Vremenska razlika: Vremenska zona je UTC +4, što znači da je 2 sata unaprijed u odnosu na Hrvatsku ljeti, 3 sata unaprijed zimi
Novčana jedinica: Omanski rial; 1 rial (1 EUR iznosi otprilike 0,42 OMR)

Za ulazak u Oman je potrebna viza koju možete izraditi online na linku:
https://evisa.rop.gov.om/
Turistička viza 26A – Single Entry ako ste u Omanu do 10 dana – Cijena 5 OMR = 12€
Turistička viza 26B – Single Entry ako ste u Omanu do 30 dana – Cijena 20 OMR = 45€
Nakon što aplicirate za vizu, u roku od 24h će vam stići na vašu email adresu. Kad dobijete vizu morate ju iskoristiti u roku od 30 dana. Obavezno morate imati minimum dvije čiste prazne stranice u putovnici, i putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od trenutka ulaska u zemlju. Postoji mogućnost dobivanja e-vize uz posredovanje agencije uz nadoplatu od 80 kn.

Svakako preporučujemo izradu police putnog zdravstvenog osiguranja i osiguranja od otkaza puta. Cijena police na upit. Osiguravajuća kuća naše agencije je Wiener osiguranje. Ukoliko nositelj putovanja želi ugovoriti police osiguranja u drugoj osiguravajućoj kući, policu zdravstvenog osiguranja može zaključiti do dana putovanja, dok policu za osiguranje od otkaza puta mora sklopiti u roku koji mu kaže druga osiguravajuća kuća a nakon uplate prve rate ili cijelog iznosa.

Cijepljenje nije obavezno, ali svakako je dobro konzultirati se sa HZZO-m prije putovanja. Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti u Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/hr

Oman ima karakterističnu, vruću klimu. Najprikladnije vrijeme za posjet Omanu je razdoblje od studenog do ožujka kada je zrak osvježavajući, a dnevne se temperature kreću od 20°C do 25°C. Padalina je vrlo malo, odnosno gotovo ih uopće nema. Od travnja do listopada u Omanu traje vruće razdoblje koje svoj vrhunac dostiže između kasnog maja i kasnog kolovoza. Temperature lako mogu prijeći i 40°C, dok ljeto na jug Omana donosi kišno razdoblje.

Preporučuje se poštovanje lokalne tradicije, običaja, zakona i religije i dostojanstveno ponašanje u javnosti. Potrebno je da žene nose odjeću koja pokriva ruke i noge. Osim na turističkim plažama ili bazenima, nošenje kupaćih kostima u javnosti nije dozvoljeno. S obzirom na visoke temperature, preporučljiva je lagana pamučna ili lanena odjeća.

Tradicionalna omanska kuhinja mješavina je arapskih i azijskih utjecaja. Mnogo je mesa, najviše piletine, ovčetine i ribe. Mesu se dodaje mnoštvo mirisnih začina, a obično se poslužuje s rižom. Uz meso, obrok uvijek prate i jela od povrća. Karakteristični su kebabi, različiti umaci, jela od riže, a uz more svakako mnogo morske hrane. Slastice su većinom omanske varijante poznatih arapskih. Od pića je omiljena kava s dodatkom kardamoma koja se poslužuje s datuljama i halvom. Omanska je halva u cijeloj regiji na glasu kao odlična! Alkoholna pića nisu česta i dostupna su samo u boljim restoranima i nekim hotelima. Preporučujemo da pijete vodu iz bočice.

Naše mobilne mreže rade većinom svugdje, no radi troškova preporučujemo korištenje lokalnih SIM kartica.

Turistička agencija BC Travel d.o.o.

Info telefon

051 601 842