Što možete očekivati?

Slavonija je uistinu plodna za sve i svašta. Dok prolazim razmišljam kako bi ovdje nešto izraslo i da pljunem na zemlju. Moj kolega Marin se unervozio jer zna što nas čeka. Pregršt vinarija od kojih će najteže biti izabrati koje ćemo staviti u turu, a koje ovaj put nećemo ili ćemo ih sačuvati za neke druge. Svaka od njih ima svoja vrhunska vina i sve to treba degustirati, a mi se ne znamo služiti spiterom i realno nam je žao prosipati vrhunsko vino pa sve popijemo i za tili čas smo ko dva super Hika, ali na vrhunskom vinu.


Naša putešestvija je ipak urodila plodom. Uspjeli smo napraviti vinsku turu za naše Dalmoše za prste polizati od gušta. A e! Doista. Pazite ovo:

O putovanju u kratkim crtama

Trajanje putovanja
4 dana
Opcije plaćanja
gotovina, kartice do 24 rate
Novi termin javljamo uskoro.
Javite nam se, ovo putovanje možemo organizirati i u terminu koji je idealan za vas.
bctravel.rijeka@gmail.com i 051 601 842

Plan putovanja

1. DAN:

Krećemo rano, rano prema Iloku jer kao što smo već rekli: Tko rano rani, dvije čaše grabi. Dolazimo u Iločke podrume. Već na ulazu u Ilok shvaćamo da ovdje je nešto drugačije. Nije Slavonija, ne miriši više tako, a Iločani će se s nama spremno složiti. „Ovo je Srijem!“ kažu. „Ok, koja je razlika“ pitam ja i osjećam kako me Marin podbada laktom u rebra jer već smo doživjeli ovakav show u Baranji i nismo spremni za još jednu podužu lekciju o različitosti između Srijema i Slavonije. Ipak, saznali smo da ova najistočnija točka Hrvatske čuva vrhunske okuse vina. Dokazi kažu da tom vinu čak ni Turci nisu mogli odoljeti. Hej... Traminac, muškat, cabernet, različite pomno odvagane kupaže brojnih sorti i naravno, nezaobilazna graševina stvaraju efekt zaljubljivanja u ovaj kraj. Mi smo s mora i volimo plave livade, ali i ova zelena nas je prikovala za sebe i ostavili smo tamo dio srca zauvijek. A vjerujemo da ćete i vi.

Odlazimo do poznatog pogleda Principovac na kojem se uzvisuje gospodsko imanje stare i poznate plemićke talijanske obitelji Odescalchi od koje je sve krenulo. Ovdje imamo degustaciju s fantastičnom panoramom Iloka, a pogled puca skroz do Novog Sada! Tko bi rekao da Slavonija može i fantastičan pogled priuštiti. „Srijem Filipe!“ Ok, oprostite, neću više miješati. Najbolje od svega tek slijedi: Iločki podrumi s druge strane izgledaju kao vinski muzejski park. Ovdje se povijest očituje na svakom bršljanom zaraslom kamenu, a podrum čuva arhivska vina koja se čine kao da potječu iz neke prethodne ere, a ne samo stoljeća. Kušat ćemo četiri vrhunska vina kojima se ponose, a možda i odigrati koju igru. Večera u Iločkim podrumima u tradicionalnom kraljevskom ambijentu i spavanje u vrhunskim apartmanima koja su rađena da i najzahtjevnije insomničare pretvore u bebe s palcem u ustima.

2. DAN:

Kad je tako dobar san bio s osmijehom silazimo na doručak i punimo želuce domaćom kuhinjom. Kako je ovo dobro, da bar mogu pojesti sve, ali ne stane više... Slatke muke nas more dok se pakiramo i odlazimo na prvu postaju današnjeg dana na najistočnijoj točki Hrvatske, vinariju smiješnog imena na prvu, ali sasvim ozbiljnog vina na drugu – Papak.

Gospodin Papak je od svog imena napravio brand i ovjekovječio ga u možda najdomišljatijim etiketama koje smo vidjeli na našoj turi. Potom spremamo iznenađenje vrhunskog luksuza, potpuno nesvakidašnje, a opet nezaobilazne – vrhunske pjenušce gospođe Marijane. Gđa Marijana je od svojih pjenušaca napravila umjetnost i svjetski brand i toliko su dobri i pitki da ju je jednom dubajska princeza osobno pozvala da ih dođe izlagati. Reći ćemo vam samo da jedan od njih sadrži i zlato. Prezentacija je fantastična, a pogotovo zato što se nalazi u predivnom ambijentu točno iznad gustih krošnji ispod koji Dunav tiho i strpljivo probija svoj put. Kaže gospođa Marijana da se za vrijeme niskog vodostaja ovdje napravi tako predivna pješčana plaža da doslovce podsjeća na tropski raj. S obzirom na okruženje, mi joj vjerujemo, a varljivi lepršavi pjenušci nas lako mogu uvjeriti da ostanemo i na čaši više. Kruli mi u želucu. Vrijeme je da se za pomoć obratimo gospođi Mariji. Ona je pripremila ne samo vino već i fantastičan domaći ručak. „Ljudi, grijeh bi bio da ovdje ne dođete.“ E pa kad tako kažete gospođo Marija tko smo mi da proturječimo pogotovo kad nam poredate četiri do pet vrsta sjajnog vina od čega je jedno kasna berba. Kako Seve kaže: Ovo će biti dobra noć, predosjećaaaam!

3. DAN:
Treći dan donosi treću šansu da krenete razlikovati vrhunsku od kasne berbe graševine i lekciju ćemo započeti u starim podrumima vinarije Belje. Tu nas čeka obilazak i degustacija najljubaznije vodičkinje ikad. Zatim nastavljamo svoj put prema vinariji Gerštmajer jer vjerovali ili ne, u Hrvatskoj postoji netko tko proizvodi vrhunska vina na zemlji koja podsjeća na hobbitland više nego na vinograd. Svi samci, ako se ovdje ne zaljubite nećete nigdje. Barem u ambijent. Još od rimskih vremena ovdje se proizvodi vino i to od vrhunskih pa do predikatnih koja nižu nagrade. Sve ćete probati, a i tradicionalni zalogaj imena „masni kruh“ koji predstavlja domaći kruh namazan mašću i posoljen paprikom. Nastavljamo put prema podrumima Kolar koja možda jedino u čemu su bolji nego u vinima je ljubaznost, a vina je skoro nemoguće nadmašiti. Ovdje ćemo i prizalogajiti pa ćete naučiti na koju se debljinu reže pravi kulen. Hint – nije tanko. Potom odlazimo u sobe „Kod Baje“, čovjeka koji je posvetio život da pretvori malo mjesto Karanac u svjetski poznatu destinaciju i ne, ne pretjerujemo. Više stranci znaju za Karanac nego možda mi sami, ali zato smo tu da to promijenimo. Baja priprema brojne festivale u Karancu koji se većinom zasnivaju na mesu, od čvarkijade do kolinja, ali s druge strane priprema i sajmove te ima velike zelene površine na kojima uzgaja svoje voće i povrće. On, njegov sin i žena su obitelj sa štihom i šmekom, rekli bi. Ne samo to, već ćemo kod njih imati priliku prošetati se pravim baranjskim etno selom gdje nas čeka radionica kuhanja fiša ili čobanca. Hej, znate da je nama u interesu da od svakog putovanja neku korisnu vještinu kasnije ponesete kući. Rekao je Isus da nije bit da se čovjeku da riba već da ga se naučiti loviti ju. A što nakon? Pa naša tradicionalna fešta i glazba u lokalnom štihu jer možda je posljednja večer, ali nije i zadnja.
4. DAN:

Drugi dan se budimo u idiličnom seoskom imanju u tradicionalnim kućama kod Baje i uz miris svježe pokošene trave krećemo prema Kutjevu. Dolazimo na prvu destinaciju – vinariju Galić. E to jednostavno morate vidjeti i doživjeti. Galić vinarija je sigurno najsuvremenije opremljena vinarija u Hrvatskoj, a definitivno i jedna od u svijetu. Nema toga što u njoj nema, a na prvi pogled više podsjeća na dobro uglancani sjajni svemirski brod nego na vinariju. Ma, posebno nešto. Ipak, uz pažljivu promišljenost sačuvala je svoj vinski identitet i uzvisila ga na jednu potpuno novu razinu. Nitko ovo dosad, barem u našim očima, nije uspio tako dobro izvesti kao Galić vinarija. Uz fantastičnu degustaciju odlazimo u poznatu vinariju Kutjevo gdje nas čeka još jedna degustacija, ali ne samo vina nego i lokalnih specijaliteta. Tko je nakon toga gladan, da čujemo? Nitko? I mi mislimo. Kutjevo vinarija potječe iz davnina, a svoju povijest su ispisali na bačvama. Mjesto je to i legende o Mariji Tereziji i njenom... pa... nećemo reći ljubavniku, ali... Ma čut ćete tamo sve, samo da vam kažemo da će vam crtice na etiketama njihovih vrhunskih vina odjednom biti puno jasnije kao i zašto su tamo. Povijest ovih podruma je naprosto fascinantna. Hoćete još? Pa pridružite se turi, ja sam pričao i previše.

Živjeli!Cijena uključuje
 • Autobus na relaciji: Split/Šibenik/Zadar/Zagreb - Ilok - Baranja - Kutjevo - Zagreb/Zadar/Šibenik/Split
 • Sve razglede prema programu
 • Usluge turističkog pratitelja na putovanju
 • Organizaciju i rezervaciju aranžmana, osiguranje odgovornosti, jamčevinu paket aranžmana

1. dan

 • Odlazak na Principovac uz čašu pjenušca i priču o povijesti 
 • Iločki podrumi - stručni obilazak starih vinskih podruma i degustacija 4 vrhunskih vina
 • Večera u Iločkim podrumima
 • Smještaj u Iločkim podrumima u dvokrevetnim sobama na bazi noćenja s doručkom
 • MENU
 • Domaća juneća juha
 • Iločki ćevap : svinjski vrat pečen na roštilju i zapečen sa domaćim satarašem
 • prilozi: kuhani krumpir i domaći sataraš
 • Punjena srijemska palačinka

2. dan

 • Degustacija 4 vrste vina + stručno vođeni obilazak podruma - Vinarija Papak
 • Degustacija 3 vrste pjenušaca - OPG Zelenika
 • Obilazak vinarije „Podrum Marija“ Ilok uz stručno vodstvo vlasnice obiteljskog podruma vezano uz priču i obiteljski posao, obilazak proizvodnog pogona (donji podrum) uz podrumara vinarije,u kušaonici vinarije degustacija četiri-pet vrsta vina (Iločki traminac, Graševina, Rose Ana, Šokica sorte frankovka i Kasna berba graševina), 
 • Ručak - Podrum Marija (topla mesna plata-miješano meso, prilozi pomfrit i lepinje, umaci), autohtoni srijemski kolači (gužvara, makovnjača, orehnjača).
 • Večera u Obiteljskom Etno restoranu s muzikom - Baranjska kuća Karanac
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama + doručak na seoskom imanju kod Baje 

3. dan

 • Stručni obilazak podruma - Vinarija Belje
 • Degustacija 3 vrste vina, Kruh premazan domaćom masti i paprikom + stručno vođeni obilazak podruma - Vinotočje Gerštmajer
 • Degustacija 5 vrsta vina + narezak - Kolar - stručni obilazak podruma
 • Aktivnost kuhanja čobanca i fiša  - Baranjska kuća Karanac
 • Večera u Obiteljskom Etno restoranu s muzikom - Baranjska kuća Karanac
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama + doručak na seoskom imanju kod Baje 

4. dan

 • Stručni obilazak podruma, degustacija 3 vrste vina s domaćim kruhom, selekcijom vrhunskih maslinovih ulja i paletom najboljih hrvatskih sireva – Vinarija Galić 
 • Stručni obilazak podruma i degustacija 5 vrsta vina + velika plata "Čiča Mata" 220g - Kutjevački podrumi
Cijena ne uključuje
 • Osobne troškove
 • Doplata za jednokrevetnu sobu - 420,00 kn
Napomena

• organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda, ali se obvezuje u cijelosti izvršiti program 

• završno pismo dostavljamo putem e-maila najkasnije 3 dana prije putovanja- završni dokument potreban za putovanje koji sadrži detalje o polasku 

• WORLD TRAVELER nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica i fakultativnih izleta navedenih u programu, te nije odgovoran za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja 

Važeći su Opći uvjeti putovanja turističke agencije BC Travel d.o.o.

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju i važeći su za ovo putovanje. Uplatom akontacije potvrđujete da ste suglasni s naveden-im uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

Odgovorni organizator: WORLD TRAVELER – BC TRAVEL d.o.o., Žrtava fašizma 2, 51000 Rijeka – OIB: 21165445462, upisano u sudski registar Trgovačkog suda u Rijeci u registarski uložak s matičnim brojem 040394577. Broj police jamčevine i police za osiguranje od opće odgovornosti: 990007047046 uplaćena kod Triglav osiguranje d.d. – podružnica Rijeka, Barčićeva 3, 51000 Rijeka. 

Preporučujemo zdravstveno putno osiguranje i osiguranje od otkaza. 

Kategorija hotela odgovara lokalnim kategorijama

Minimalni broj putnika za realizaciju putovanja: 25


NAČIN PLAĆANJA

Turistička agencija BC Travel d.o.o. nudi sljedeće mogućnosti plaćanja gotovinom

u poslovnici World Traveler, Žrtava fašizma 2, 51000 Rijeka

općom uplatnicom u bilo kojoj pošti ili banci, te internet bankarstvom (30% akontacije prilikom rezervacije, a ostatak najkasnije 30 dana prije polaska).

Za plaćanje karticama do 6 rata cijena se uvećava za 5%, a preko 6 rata za 10%.


VAŽNO!

U slučaju otkaza putovanja zbog situacije s pandemijom bolesti COVID-19, obvezujemo se vratiti cjelokupni iznos uplaćenog putovanja u roku od 7 dana.

Nazovite nas na 051 601 842

Sviđa vam se program? Rezervirajte svoje
mjesto!

Možeš li se već zamisliti tamo?

Tko ide s tobom na ovo putovanje?
Podijeli s prijateljima!