putoholicari-tajland

Društvo, već i ptičice na grani znaju da World Traveler i Putoholičari  02.01.2020. kreću na putovanje po Tajandu, a ovaj put konačno i vi možete krenuti s nama.

Znamo da vas zanimaju detalji o svim prezanimjljivim krajevima Tajlanda koje ćemo posjetiti i nezaboravnim iskustvima koja ćemo doživjeti, i zato u 10 glavnih točaka, dijelimo malo više detalja o svemu što nas čeka na 15-dnevnom putovanju za savršen početak 2020.

Ipak, najbolji način da se uvjerite u magiju Tajlanda, je da krenete s nama na putovanje.

Provjerite program putovanja Tajland s Putoholičarima i rezervirajte svoje mjesto na vrijeme putem kontakt fromulara.

 

1. IDEMO NA TREKKING PO TAJLANDSKOJ DŽUNGLI U DRUŠTVU SLONOVA I LOKALNIH PLEMENA

putohoilicari-tajland-treekingMislimo da je trekking jedan od boljih načina da upoznaš skrivene prirodne ljepote zemlje koju istražuješ, i zato se posebno veselimo jer ćemo na našoj avanturi po Tajlandu ići na trekking avanturu po džungli, u okolici grada Chiang Mai.

Plan je sljedeći:

Zaboravljamo na struju, pakiramo samo neophodne stvari u ruksake i idemo doživjeti prekrasnu prirodu sjevera Tajlanda. Na trodnevnom trekkingu, kupat ćemo se na vodopadu, prolazit ćemo kroz gustu tajlandsku džunglu i prekrasna rižina polja.

putohoilicari-tajland-treeking

Spavat ćemo u drvenim kolibama, u seocima lokalnih plemena (bez struje, da da!) Zajedno s domaćom ekipom jest ćemo samo svježe pripremane thai delicije. A možda i sami nešto skuhamo – tko zna!  Vidjet ćemo kako doista izgleda „život na selu“, ovog puta tajlandskom!

putohoilicari-tajland-treeking

 

A onda – najbolji dio!
„Upoznavanje“ s jednom malom obitelji slonova koja živi u džungli, s plemenom Lahu.
Istina, planiramo ih malo zagnjaviti – kupati, maziti, hraniti, ali nikako NE JAHATI!

Umjesto barkama, po rijeci Mae Tang vozimo se na bambusovim splavovima. ? Dobra fora, zar ne? Zelenilo džungle, mirisi prirode, boravak daleko od očiju civilizacije, u društvu slonova – što još čovjek može poželjeti?

 

2. UPOZNAT ĆEMO DUGOVRATE ŽENE PLEMENA KAREN

Brda sjevernog Tajlanda prepuna su nesvakidašnjih prizora, a među nezaobilaznim iskustvima je i posjet jednom od brojnih Karen long neck sela.

putohoilicari-tajland-treeking

Upoznat ćemo dugovrate žene plemena Karen porijeklom iz Mianmara, prepoznatljive po mesinganim prstenovima koje nose oko vrata. Djevojčice počnu nositi ovakav „ nakit“ već u dobi od 5 godina i dodaju svake godine dok ne navrše 21 godinu.

putohoilicari-tajland
Jedna legenda kaže da su žene ovakav „nakit“ počele nositi kako bi se zaštitile od ujeda tigra, druga da ti prstenovi smanjuju ljepotu žene i time potencijalne udvarače iz drugih plemena. Da li je duži vrat iluzija i koja je legenda točna, idemo saznati baš od njih.

3. OKINUT ĆEMO NEZABORAVNE FOTKE KRAJ PREKRASNOG BIJELOG HRAMA U CHIANG RAIU

Wang Rong Khun, poznatiji kao Bijeli hram, pravo je čudo umjetnosti, arhitekture i kreativnosti.
Ovaj hram otkupio je i obnovio suvremeni tajlandski umjetnik Chalermchai Kositpipat koji je prvo bio slikar, pa odlučio postati arhitekta, a Wang Rong Khun je njegovo životno djelo. Ukratko: to je Gaudi za Španjolsku, to je Kositpipat za Tajland.

bijeli-hram-tajland-putoholicari
Hram je prilično atipičan u odnosu na druge tajlandske hramove. I ne samo zbog bijele boje (fasade, ukrasa i svega) već i zbog toga što s Budizmom spaja pop kulturu kroz murale sa superherojima i Hollywoodskim zvijezdama u unutrašnjosti hrama. Bijela boja simbolizira čistoću Buddhe, stakleni mozaici prosvijetljenost, a ogledala Buddhinu mudrost i sve je u znaku bijega od pohlepe.

bijeli-hram
Da biste uopće došli do hrama, prelazite preko mosta, iznad bazena u kojem se utapaju zli demoni. Na drugoj strani ste, vjeruje se, oslobođeni svoje loše karme i unutarnjih demona, „očišćeni“ i spremni upoznati Buddhu.

Mi smo spremni, a vi?

 

4. PUTOVIMA OPIJUMA DO ZLATNOG TROKUTA

A već kad istražujemo sjever Tajlanda, ne možemo propustiti otići do Zlatnog trokuta

odakle se pruža najbolji pogled na zemlje susjedne Tajlandu – Mjanmar ( Burmu) I Laos, koje odvaja Rijeka Mekong. Ovaj Mix kultura I krajolika, poznat kao Zlatni trokut, nekada je bio središte proizvodnje I trgovine opijumom u Jugoistočnoj Aziji – idemo se provozat Mekongom  I provjeriti ako su ti dani zaista prošli.

 

5. ČEKA NAS HEDONIZAM NA PLAŽAMA HUA HINA

tajland-putoholičari

Upoznajte Hua Hin –  jedan od tajlandskih egzotičnih bisera. Inače jedno od najstarijih tajlandskih odmarališta, posebno omiljeno u kraljevskoj obitelji (tu imaju ljetne rezidencije), a danas kozmopolitski grad. Povijest kaže da je jedan od prinčeva, na svom lovačkom izletu posjetio ovaj dio obale i bio opčinjen kako je Hua Hin miran i spokojan gradić te je tada „nikla“ i prva vila – prvi red do mora.

huahin-tajland-putoholicariPoznat i kao ribarsko mjesto, Hua Hin je prepun živopisnih ribarskih brodova koje ćete nerijetko naći „random“ parkirane nasred plaže. Uz ribarsku tradiciju ide naravno puno dnevnih i noćnih marketa na kojima je grijeh ne probati ribu koju će vam prodavači sa zadovoljstvom i pripremiti.

Nas su ipak oborili s nogu ovi „čista egzotika“ prizori iz Hua Hina i veselimo se provesti tamo nekoliko dana u toplom moru na plažama biserno bijelog pijeska.

 

6. RAILWAY MARKET – NAJBLIŽE ŠTO ĆETE IKAD BITI VLAKU U POKRETU

railway-market-putoholicari-tajlandDa li ste ikada čuli za tržnicu kroz koju prolazi vlak? Jedna takva postoji u Tajlandu, na sat vremena od Bangkoka i zove se Maeklong Railway market. Vlak prolazi kroz tržnicu čak 8 puta dnevno, a prodavači imaju 3 minuta vremena da sklone svoje artikle sa tračnica kako ne bi bile pregažene vlakom. Kada čujete glasni zvižduk, to je znak da vlak dolazi i tada kreće kaos – pomjeraju se tende, košarice s povrćem i voćem, pa i radoznali posjetioci. U tom trenutku vam postane jasno zašto se ova tržnica naziva još i „Kišobran tržnicom“.

train market tajland putoholicariPriča ide ovako: Maeklong tržnica postoji na ovom mjestu više od 100 godina I nalazi se u kraju koji je posebno poznat po ribolovu. Da bi svježa riba bila što efikasnije dopremljena po raznim krajevima Tajlanda, vlasti su odlučile izgraditi željeznicu, na čijem se putu našla i Maeklong tržnica. U ovoj „borbi“ nije bilo gubitnika, jer vlak prolazi planiranom trasom, a i tržnica je i dalje na svom mjestu.  A uz to je postaja i jedna od „must see“ lokacija u Tajlandu. A, budimo iskreni, ovo je najbliže što ćete ikada biti vlaku u pokretu.

 

7. BANGKOK – ISTRAŽIVANJE GRADA BICIKLIMA

Plan nam je predstaviti vam Bangkok na jedan drugačiji način, daleko od izvikanih turističkih mjesta i nepodnošljivih gužvi.
Zavlačit ćemo se biciklima do najskrovitijih uličica ovog kaotičnog grada. Otkriti ćemo zašto se Bangkok naziva još i Venecijom istoka i kako izgleda grad s mreže riječnih kanala. Vidjet ćemo suštinu kontrasta pogledom na prekrasni Wat Arun i luksuzne nebodere s jedne strane i krajnje ruralne krajolike predgrađa Bangkoka s druge strane.

put-na-tajland
Čekaju nas lude vožnje tuk-tukovima  u potrazi za (ne)zaboravnim tajlandskim mamurlukom. Gubit ćemo se na ulicama Khao San roada u kome u svako doba dana možete osim zabave naći sve što vam padne na pamet – od laday boyeva, masaža, plišanih igrački i suvenira, pa sve do krokodilskog mesa na roštilju.

 

8. MIRISI I OKUSI PLUTAJUĆE TRŽNICE

Ova tržnica, smještena na 100ak km od Bangkoka, je i filmska zvijezda koja se našla u poznatim filmovima poput: James Bond – “Čovjek sa zlatnim pištoljem” te  “Opasni Bangkok” s Nicholas Cageom.

bangkokNa legendarnoj plutajućoj tržnici čeka nas vožnja kanalima, kupovina suvenira i nezaobilazno pregovaranje oko cijene.  Sjajna prilika ako se želite upoznati sa svakodnevnim načinom života miješana, obavite shopping egzotičnih namirnica i kušate autentične thai obroke pripremane na licu mjesta – na duguljastim barkama u pokretu. Samo zamislite placu na vodi, gdje su i prodavači i kupci u svojim duguljastim barkama, a gdje god se okrenete prizori vrve od boja, mirisa, zvukova…

 

9. PATTAYA – DISNEYLAND ZA ODRASLE

Probajmo formulirati ovako: bili ste na Zrću? Pomnožite sa 100. Sada dodajte Las Vegas I Ibizu I onda Amsterdam x 10. Rezultat je Pattaya.

Nekada tiho ribarsko mjesto danas je omiljeno onima u pohodu na ljetnu avanturu, popunjeno resortima, hotelima, shopping centrima, pivnicama, cabaret barovima, noćnim klubovima, te (ne)pristojnim salonima za masažu.

 

tajland-izlasci

Pripremite se na lude tulume do ranih jutarnjih sati jer upravo to će vas dočekati u gradu koji je ugostio više mamurluka od samog Bangkoka.

U gužvi ljudi, poroka I nepristojnih ponuda, liječit ćemo tajlandski mamurluk uživajući u prekrasnim krajolicima nestvarne prirode rajskih otoka i plaža.

 

 

 

Sviđa vam se plan? ?

Onda nam se obavezno pridružite u ovoj nezaboravnoj avanturi po Tajlandu. Bacite oko na program putovanja i rezervirajte svoje mjesto na vrijeme.  Detalje programa provjerite ovdje.

Za sve dodatne informacije, stojimo vam na raspolaganju na:
?info@world-traveler.hr
?099 200 22 30
☎ 051 601 842

Jedva čekamo družiti se s vama u Tajlandu ?

P.S. Stay tuned, kroz par dana stiže drugi dio zanimljivosti koje nas čekaju na ovoj avanturi života. ?