putovanje-butan

PUTOVIMA MISTERIJE

11 dana / 8 noći

Vodimo vas u jednu od najljepših i najzagonetnijih zemalja na svijetu, himalajsku kraljevinu Butan. Vozit ćemo se kroz povijest dugu 4000 godina, kroz veličanstvene doline i strme planine, upijajući svaki trenutak prekrasnih krajolika. Očarani pažljivo čuvanom tradicijom u potrazi za mirom budističkih hramova i monumentalnih građevina, naučit ćemo zašto je sreća mjesto.

putovanje-u-butan
putovanje-u-butan
putovanje-u-butan

PARO / PUNAKHA / TRONGSA / BUMTHANG / THIMPHU / HAA

ŠTO MOŽETE OČEKIVATI?

Jeste li spremni udahnuti svježi zrak podno Himalaje u spiritualnom putovanju kroz sve nijanse zelene boje. Shangri-la, svijeta i spokojna zemlja bajkovitih prizora i sretnih ljudi i gromovitog zmaja pružit će tišinu i spokoj i onima najnemirnijeg duha među nama. Vodimo vas do Tigrovog gnijezda, putevima legendi i mitova, u najpoznatija budistička utočišta na svijetu, vođeni mirisima borove šume. Upoznat ćemo vas sa ljudima kojima je Budizam način života a karma dio vjere, koji kao glavni zadatak imaju jednostavnost i sreću, a  pozdravljaju se sa – „TASHI DELEK – Neka dobre stvari dođu k tebi.“

Otvorite srce i pustite intuiciji da vas vodi kroz zemlju misterije.

PLAN PUTOVANJA

Termini putovanja:

 • 02.10.2019. – 12.10.2019.
PRVI DAN: ZAGREB – DOHA

Polazak iz zračne luke Zagreb prema Dohi u jutarnjim satima. Dolazak u Dohu u popodnevnim satima. Slobodno vrijeme do nastavka leta u večernjim satima prema gradu Delhi.

DRUGI DAN: DOHA – DELHI – PARO

Dolazak u Delhi, te nastavak leta lokalnim zrakoplovom do grada Paro. Po dolasku u zračnu luku Paro dočekuje nas lokalni vodič te odlazimo na 30-minutnu vožnju prema veličanstvenom mjestu gdje ćete vidjeti ostatke Drukgyal dzong, nekadašnju utvrdu i samostan budista. Također ćete uživati u prekrasnom pogledu na Mt. Jomolhari, “nevjestu Kangchenjunga” (planina na Himalaji) te posjetiti jedan od najstarijih hramova u Paru, Kyichhu Lhakhang. Pravimo pauzu za ručak i ostavljamo slobodnog vremena za samostalne aktivnosti. Nalazimo se u dogovoreno vrijeme kako bismo se smjestili u hotel (3*) nakon čeka slijedi večera.

Noćenje u Paru.

TREĆI DAN: PARO – PUNAKHA

Nakon doručka, slijedi vožnja do mjesta Punakha, nekadašnje prijestolnice Bhutana gdje ćemo prošetati preko željeznog mosta izgrađenog od strane arhitekte iz Tibeta. Posjetit ćemo hram Excellent Horse s kojeg ćete imati prekrasan pogled na Thimphu dolinu. Potom ćemo sa Doch – La planinskog prolaza promatrati spektakularan pogled na istočne planine Himalaje od 109 stupova koji se protežu na tri razine obavijene oko glavnog stupa te ostavljamo malo slobodnog vremena za predah i čaj u Dochula kavani. Zatim slijedi vožnja u trajanju sat i pol tijekom koje ćemo silaziti niz planinu kroz bogatu vegetaciju. Pravimo pauzu za ručak i u popodnevnim satima nastavljamo dalje, u  posjet hramu na brežuljku u centru doline Metsina, Chimi Lhakhang, poznat kao „Divine Mad Man“. Chimi Lhakhang je osim hrama i poznati samostan plodnosti. U tom hramu su se parovi koji nisu mogli imati djecu došli moliti i njihove molbe su bile ispunjene. Samostan datira iz 13. stoljeća i bio je obnovljen u 15. stoljeću od „Divine Mad Man“, Lama Drukpa Kuenley.

Morate vidjeti prekrasne Lamine kipove, lik njegovog psa Sachija, njegov drveni falus (simbol plodnosti) kao i njegov željezni streličarski set. Slijedi posjet Phunakha Dzong, raj arhitekture, koji se ujedno smatra i najljepšim džongom u Butanu i svakako najvažnijim budući da su u njemu čuvana mnogo nacionalna blaga građevine.  Prepuni utisaka smještamo se u hotel (3*) te slijedi večera.

Noćenje u Punakhi.

ČETVRTI DAN: PUNAKHA – TRONGSA

Nakon doručka odlazimo u posjet Rincengang selu, za čije se stanovnike smatra da izgradili tvrđavu Wangdue Dzong , koju ćemo potom posjetiti i saznati više o samoj legendi koja se vezuje za tvrđavu. Slijedi vožnja u smjeru Trongse, gdje ćemo se penjati na preko 3000-4000 m a onda se opet spuštati na otprilike 2000 m. Na našem putu pratit će nas jakovi i pastiri na najvišim dijelovima planine. Napravit ćemo pauzu za ručak i  nastaviti putovanja prema Trongsi. Smještamo se u hotel (3*) te slijedi večera.

Noćenje u Trongsi.

PETI DAN: TRONGSA – BUMTHANG

Nakon doručka ćemo posjetiti tvrđavu Trongsa Dzong, koja prolazi kroz greben visoko iznad rijeke Mangde. Trongsa je jednom bila središte politike Bhutana. Moć centralne vlade bila je u rukama vlade Trongsa, koja je bila uspješna u svim političkim aktivnosti centralnog i istočnog Bhutana i ujedinjavala je politički i duhovni sistem Bhutana. Prva dva kralja vladala su s ovog moćnog mjesta. Tvrđava je sada dom svećenstva.

Prošetati ćemo kroz zapadna vrata skroz do kraja grebena i natrag od južnih vrata do Chhoeten hrama. To je prvi hram izgrađen prije tvrđave Dzong.  Potom slijedi posjeta muzeju, a da bismo došli do njega popet ćemo se kamenim stubama. Muzej je smješten u drvenoj stražarnici koja ima pogled na planinske doline Trongse. To je okrugla zgrada koju podržavaju krila sa svih strana. Muzej prikazuje 100 godina stare zakone Bhutana i također povijest Trongsa Dzong tvrđave, „govori“ o graditeljima tvrđave, te o kapeli posvećenoj kralju ratnika. Ručak. Nakon ručka slijedi vožnja prema Bumthangu kroz Yotong – La planinski prolaz duljine 68 km kroz prekrasnu šumu plavih borova. Putem odlazimo u  Yathra Weaving Center u Chhume dolini, prvu dolinu zapadnog dijela Bhutana. Dućani u centru imaju veliku ponudu vunenih proizvoda koji su njihov specijalitet izrađen od lokalnih žena i djevojaka. Te žene i djevojke možete vidjeti kako rade na svojim tkalačkim strojevima. Potom slijedi vožnja do Chhoekhor doline koja je oko 30 minuta udaljena od Kiki – La cestovnog prolaza.  Smještamo se u hotel (3*) te slijedi večera.

Noćenje u Bumthangu.

ŠESTI DAN: BUMTHANG

Nakon doručka slijedi posjet Jampa Lhakhang, najstarijem hramu Bumthanga, a zatim vožnja po poljoprivrednoj cesti koja vodi kroz polja do Kurje hrama. To je najsvetiji hram od svih hramova u Chhoekhor dolini. Slijedi šetnja do druge strane rijeke preko visećeg mosta preko Chamkhar chuu do Tamzhing samostana, koji je sjedište pekinške tradicije utvrđene od Pema Lingpa (veliki kralj trgovaca blagom skrivenom od Guru Padmasambhava). Taj hram je izvor povijesnih slika Bhutana, dio oslikanih zidova stari su koliko i hram. Sijedeći na redu je Kenchhogsum hram. Terton Pema Lingpa, škola tibetanskih budista ima vjerovanje da su oni razotkrili skriveno blago u jezeru ispod hrama. Danas je prolaz prema jezeru zapečaćen velikim neolitnim kamenima. Pravimo pauzu za ručak, te slijedi posjet nevjerojatnog gorućeg jezera a onda do Lodrak Kharchuu samostana gdje ćemo imati pogled na Chamkhar grad. Namkhai Nyingpo, prvi tibetanski učenik kao Guru Padmasambha ima svoje sjedište tamo. Tamo se nalazi velika dvorana koja ima prekrasno oslikane zidove, kipove i figure velikog Bude. Na kraju dana odlazimo u Jakar Dzong, tvrđavu na vrhu grebena s pogledom na Chhoekhor dolinu, posebna po svojoj veličini, pravo remek djelo.  Vraćamo se u hotel, te slijedi večera.

Noćenje u Bumthangu.

SEDMI DAN: BUMTHANG - THIMPHU

Nakon doručka slijedi polazak prema glavnom  i najvećem gradu Butana – Thimphu. Ovaj grad, dom je za oko 100 000 stanovnika i kraljevsku obitelj. Živahni mali grad glavno je središte trgovine, vjere i Vlade kraljevstva. Kombinacija drevne tradicije i modernih tekovina pokazat će nam suvremeni stil života Butanaca.

Vožnja traje oko 7-8 sati, sa stankom za ručak. Slijedi smještaj u hotel (3*) te vrijeme sa za samostalne aktivnosti upoznavanja sa gradom, te slijedi večera.

Noćenje u Thimphuu.

OSMI DAN: THIMPHU - PARO

Nakon doručka, očekuje nas vožnja prema glavnoj cesti te pješačenje u trajanju oko 45 minuta kako bismo posjetili Tango samostan, jedan od budističkih centra za učenje, nakon toga čeka nas još sat i pol pješačenja kroz prekrasnu šumu kako bismo posjetili Drolung meditacijski centar. Šetnja kroz Thimphu dolinu i okolne planine koje ostavljaju bez daha. Potom slijedi jedinstveni ugođaj – piknik ručak poslužen na otvorenom.

Nakon ručka slijedi vožnja do Memorial chhorten, nacionalnog spomenika posvećenog miru u svijetu, inače izvanredan primjer budističke arhitekture, te umjetničko djelo okruženo slikama i skulpturama. Prošetat ćemo i vidjeti Changangkha Lhakhang, hram izgrađen još u 12. stoljeću, omiljeno mjesto mještana koje često posjećuju tražeći blagoslov za svoju djecu, te u večernjim satima dok kruže oko hrama na hodočasničkoj stazi. Za butanske uvjete, ovo je svakako jedan užurbani dio grada. Slijedi potom posjet Zilukha Nunnery školi. Popodne odlazimo do posjetiti Trashi Chhoe tvrđavu koja je sjedište Vlade od 1952. godine, a u kojoj se ujedno nalaze i uredi kralja, te dio ministarstava. Ovo impresivno zdanje nalazi se na obali rijeke Wang Chhu, okruženo prekrasnim vrtovima i travnjacima. Slijedi smještaj u hotel (3*) te večera.

Noćenje u Paru.

DEVETI DAN: PARO

Nakon ranog doručka, slijedi pješačenje u trajanju sat i pol, te posjet Taktsang samostanu, poznat još i kao Tigrovo gnijezdo, a koji se ubraja među najfascinantnije samostane svijeta.  Legenda kaže da je 747. godine Guru Padmasmbhava (Guru Rinpoche) na letećem tigru sletio i donio Budizam sa Tibeta u Butan. Ovaj samostan smatra se blagoslovljenim  i jednim od najsvetijih mjesta u Butanu. Prizor je riječima nemoguće opisati, jer zdanje visi na litici na 800m visine iznad doline Paro, nad prekrasnom šumom plavog bora i rododendrona.
Uživat ćete u prizorima gdje mnogi budistički učitelji provode vrijeme meditirajući.

Slijedi pauza za ručak, te  povratak do Nacionalnog muzeja gdje ćemo vidjeti  tekovine stare  kulture i običaja Butana. Popodne ćemo iskoristiti kako bismo dodatno istražili grad Paro. Bit će tu buno zanimljivosti i iznenađenja koje će svakako zauzeti dio uspomene na putovanje u Butan. Vraćamo se u hotel, te slijedi večera.

Noćenje u Paru.

DESETI DAN: PARO – HAA – PARO

Nakon ranog doručka, odlazimo na vožnju putem Chele – La planinskog prolaza do Haa doline i istražit ćemo dolinu pješice. Šetat ćete kroz sela i posjetiti farme i hramove. Haa je bila potpuno skrivena od posjetitelja do 2004. godine a danas nudi obilje cvijeća i bilja za ljubitelje prirode. Piknik ručak na otvorenom. Popodne ćete se vratiti do grada Paro. Slijedi lokalni let za Delhi.

JEDANAESTI DAN: PARO – DELHI – DOHA – ZAGREB

Nakon dolaska u Delhi, slijedi let za Dohu te zatim za Zagreb. Očekivano vrijeme dolaska u zračnu luku Zagreb je u popodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Cijena aranžmana po osobi (kalkulirana na bazi 15 putnika) iznosi:

19.500,00 kn*

*Navedena cijena je First Minute cijena aranžmana i vrijedi za rezervacije do 60 dana prije polaska.

Redovna cijena aranžmana iznosi 21.450,00 kn.

Navedena cijena vrijedi za gotovinsko plaćanje.
Za beskamatno plaćanje karticama do 6 rata cijena se uvećava za
5%, 7-12 rata za 10% i 13-24 rata za 13%.

Platite na rate po First minute cijeni:

24 x 919 kn

Cijena uključuje

 • prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb – Doha – Delhi – Doha – Zagreb,
 • prijevoz lokalnim zrakoplovom na relaciji Delhi – Paro – Delhi,
 • usluge licenciranog turističkog vodiča za grupu,
 • usluge lokalnih vodiča,
 • 3 noćenja sa uslugom punog pansiona (doručak, ručak, večera) u hotelu *** u gradu Paro,
 • 1 noćenje sa uslugom punog pansiona (doručak, ručak, večera) u hotelu *** u gradu Punakha,
 • 1 noćenje sa uslugom punog pansiona (doručak, ručak, večera) u hotelu *** u gradu Trongsa,
 • 2 noćenje sa uslugom punog pansiona (doručak, ručak, večera) u hotelu *** u gradu Bumthang,
 • 1 noćenje sa uslugom punog pansiona (doručak, ručak, večera) u hotelu *** u gradu Thimphu,
 • mineralna voda u hotelu,
 • ulaznice za muzeje koji se posjećuju tijekom razgledavanja,
 • lokalni prijevoz,
 • organizaciju i rezervaciju aranžmana, osiguranje odgovornosti, jamčevinu aranžmana

Cijena ne uključuje

 • doplatu za jednokrevetnu sobu: 190,00 kn po osobi i noćenju (ukupno 1.520,00 kn),
 • vizu – doplata 40 USD po osobi (255,00 kn; doplatu je potrebno izvršiti zajedno sa uplatom aranžmana)

Načini plaćanja

Gotovinom

 • u poslovnici World Traveler, Žrtava fašizma 2, 51000 Rijeka
 • općom uplatnicom u bilo kojoj pošti ili banci, te internet bankarstvom (30% akontacije prilikom rezervacije, a ostatak najkasnije 30 dana prije polaska).

Kreditnim karticama
u poslovnici World Traveler / na daljinu sljedećim karticama:

 • Visa, Maesto Master od PBZ-a i ERSTE —- do 12 rata
 • Visa, Maestro, Master od ZABE —— do 24 rate
 • Diners —– do 24 rate
 • Amex – do 12 rata

Napomena

Važeći su Opći uvjeti putovanja turističke agencije BC Travel d.o.o.

Preporučujemo zdravstveno putno osiguranje i osiguranje od otkaza.

Tko ide s tobom na ovo putovanje?
Podijeli s prijateljima!

MOŽEŠ LI SE VEĆ ZAMISLITI TAMO?

MOŽEŠ LI SE VEĆ ZAMISLITI TAMO?

KORISNE INFORMACIJE ZA PUTOVANJE

Službeno ime: Kraljevina Butan

Površina: 38,117 km2

Stanovništvo: 819,186

Glavni grad: Thimphu

Službeni jezik: Dzongha

Pozivni broj: +975

Vremenska razlika: +6 sati

Valuta: Butanski ngultrum (BTN); 1 USD = 64.12 BTN; 1 EUR = 75.36 BTN (kolovoz 2017.)

Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini. Najbolje je nositi dolare jer je prihvaćen gotovo u svim područjima. Domaću valutu najbolje je koristiti za male troškove osobne prirode i kupovinu suvenira. Korištenje Visa MasterCard i Visa Maestro karticama moguće je gotovo na svim bankomatima, osobito u Thimphu i Paru.

Viza je potrebna, priprema se unaprijed, a dobiva se na granici. Cijena je 40 USD.

VAŽNA NAPOMENA: Po pitanju kriminala, Butan je za turiste jedno od najsigurnijih mjesta na svijetu.

Bhutan, službeno Kraljevina Bhutan (dzongkha: Druk Yul, Zemlja Zmaja) je država u južnoj Aziji bez izlaza na more. Nalazi se u planinskom lancu Himalaja (najviši vrh je Kula Kangri, 7554 m). Na sjeveru graniči s Kinom, na jugu s Indijom s kojom je povezan gospodarski i politički. Najveći gradovi su (stanje 1. siječanj 2005.): Thimphu (69.083 stanovnika) i Phuntsholing (17.043 stanovnika).

Budizam je državna religija i pripada mu većina stanovništva. Bhutan je još uvijek prilično izoliran od vanjskog svijeta i strancima je dopušten pristup samo u pojedina područja zemlje.

Stanovništvo Bhutana sastoji se od tri grupe: u zapadnom planinskom dijelu živi narod Ngalong ili Ngalop koji je došao u srednjem vijeku iz Tibeta i toj etniji pripada i kraljevska obitelj. U istočnim planinskim predjelima živi narod Sharchop koji je etnički blizak brdskim plemenima sjeveroistočne Indije. Te dvije grupe stanovništva su međusobno bliske zbog svoje pripadnosti budizmu. Treća grupa živi u dolini uz indijsku granicu, to su Lhotshampa koji govore nepalski, ime im znači južni Butanci a došli su iz Nepala. Sve tri navedene grupe kolektivno se nazivaju Drukpas.

Butan ima raznoliku klimu. Dok na jugu vlada suptropska odnosno tropska klima, u dolinama središnjeg Butana vlada umjerena klima s hladnim zimama i vrućim ljetima. U planinama su zime ekstremno oštre, a ljeta hladna. Za vrijeme kišnog razdoblja, posebno u južnim područjima, redovno dolazi do poplava.

Nema obaveznih cjepiva. U južnim područjima koja uključuju Chukha, Dagana, Pemagatshel, Samtse, Sarpang, Sandrup, Jonkhar i Zhemgang postoji relativno visok rizik od malarije. Na područjima oko Bumthanga, Gase, Para i Thimphua rizik je vrlo mali ili uopće ne postoji pa tablete nije nužno piti. Predlažemo da trenutnu situaciju i detalje ipak provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

T- Mobile, Tele 2 i Vip nemaju roaming s Butanom. Pristup internetu je moguć u većim gradovima i većim hotelima u zemlji.

220 V, koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao kod nas. Dobro je ipak sa sobom imati adapter za utičnice američkog tipa; s dvije i tri rupe.

Besplatni info telefon

0800 666 669

MOŽDA ĆE TI SE SVIDJETI I...

tajland-header

TAJLAND ZA POČETNIKE

11 dana - 7.950,00 kn

null

PUTEVIMA VELIČANSTVENIH (INDIJA)

14 dana - 15.800,00 kn

tajlandska-pustolovina

TAJLANDSKA PUSTOLOVINA

16 dana - 10.900,00 kn

Prijavite se na naš newsletter


Ostavite svoju e-mail adresu i najbolje ponude putovanja stižu vam u inbox

Klikom na polje „Prijavi se” potvrđujete da ste upoznati i suglasni s našom Politikom privatnosti.
U svakom trenutku se možete odjaviti sa naše newsletter liste.