putovanje-na-tajland

Kažu ljudi – priprema je polovica posla. Isto važi i za putovanje, bez obzira na to što putujemo najčešće da bismo se odmorili, opustili, nahranili radoznali duh, doživjeli neka nova iskustva, zaljubili se ili jednostavno promijenili svakodnevnicu. Priprema, posebno kada je riječ o prekrasnom Tajlandu, svakako jeste potrebna, bilo da putujete u solo aranžmanu ili se pak prepuštate u ruke iskusnih svjetskih putnika.

O tradiciji i običajima koji vladaju Tajlandom ispisano je do sada već mnogo riječi, no mi smo odabrali one koji su po nama najbitniji, kako biste miješanima pokazali da poštujete njihovu zemlju. I sami bismo ih voljeli znati davnog prvog puta na Tajlandu ?

 

1. Ime glavnog grada

Prije nego odete na Tajland, svakako morate znati ime njegovog glavnog grada. Mislili ste se provući jednostavno izgovarajući Bangkok? E pa to nije dovoljno, jer pravo ime grada anđela, inače i najduže ime jednog glavnog grada je: “Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.”

Laganini, zar ne? Samo počnite vježbati na vrijeme. ?

 

2. Kralj je Bog

Poštivanje kraljevske obitelji iznad je bilo kog zakona i nešto što se očekuje od svakog tko posjećuje Tajland. Kako biste stekli uvid u to do koje mjere ide obožavanje, reći ćemo vam samo da je kažnjivo zgaziti novčanicu na kojoj se nalazi lik kralja – normalno, ako vas „ulove“.

Uglavnom, nemojte eksperimentirati i govoriti bilo šta loše protiv kraljevske obitelji, a posebno ne protiv nedavno preminulog “oca nacije“ i najduže vladajućeg monarha na svijetu, Kralja Rame IX. Smatrajući ga gotovo božanstvom, simbolom pravednosti i pridržavanja budističkih načela, tajlandski narod za njim je tugovao gotovo godinu dana.

 

3. Noge k sebi

Tajlanđani noge smatraju najprljavijim dijelom tijela. Zato bi, recimo, upiranje nogom u nekoga ili nešto, imalo istu simboliku kao nama dobro poznata simbolika srednjeg prsta.

Podizanje nogu na stolicu u restoranu smatra se užasno nepristojnim manirom, podjednako kao i uobičajena navika backpackera koji pri vožnji prijevozom nerijetko ispruže noge na drugo sjedalo. Dakle, držite svoja stopala čvrsto na podu i ne „ističite“ ih, makar dok ste u gužvama tajlandskih ulica.

Nego, kad smo kod nogu, primijetit ćete gomile cipela pred hramovima i to je uobičajeno, no primijetit ćete I cipele pred nekim lokalnim dućanima, autentičnim restoranima I domovima mještana… Pratite masu pa se I sami izujte.

 

4. Pažljivo s glavom

Ako su noge najprljaviji dio tijela, pretpostavit ćete što Tajlanđani smatraju najsvetijim i najčišćim dijelom tijela – glavu dakako. Zato, što kad bolje razmislite nije tako neuobičajeno, Tajlanđani smatraju uvredom ako im dodirujete glavu, pa čak i ako je u pitanju dijete koje biste iz milošte podragali po glavi. Jednostavno – ne dirajte glavu ni kada je u pitanju živ čovjek ni kada je u pitanju statua, Buddhe na primjer. Ako vam se slučajno i „omakne“ da nekog okrznete po glavi ili kosi, jednostavno se ispričajte i ljubazni će vam mještani brzo oprostiti.

 

5. Vjerojatno će bit vruće, ali pokriti se morate

Beskrajno mnoštvo božanstvenih hramova Tajlanda bit će među prvima na vašem popisu za obilazak. Ipak, ova sveta mjesta Budizma, moraju biti tretirana s poštovanjem kada ih se posjećuje. Iako je, posebno na turističkim destinacijama, često prihvatljivo hodati razgolićen, posebno imajući u vidu visoke ljetne temperature, morali biste se pokriti prilikom ulaska u hram. To će bi značilo da uvijek pri sebi imate kakvu maramu koju ćete prebaciti preko ramena, te nešto za pokrit koljena. Ne želite ostati uskraćeni za tu ljepotu.

 

Da rezimiramo…

O Kralju sve najbolje, noge k sebi, tuđe glave zaobilazite u širokom lugu i uvijek imajte nešto pri ruci za pokrit se. To je to, spremni ste!

P.S. Pitate se zašto vam nismo ništa rekli o noćnom životu i pravilima koji vladaju u ovom dijelu džungle..? Strpljenja, strpljenja, stiže jedan post samo na tu temu. ?